ПОЗАКЛАСНА РОБОТА

Значення праці в житті людини

З 07 по 16 жовтня 2019 року у гімназії був проведений предметний тиждень з трудового навчання.
Програмою тижня були передбачені виставка живопису учнів 1-3 класів гімназії, виставка авторських малюнків учениці 2-А класу гімназії Солоненко Вікторії, інформаційний стенд з приказками та прислів’ями «Значення праці в житті людини», виставка родинної вишивки Тетяни та Олени Герез, виставка робіт з сіна та фетру «Дитячі фантазії», підготовлена учнями других класів, ребуси й кросворди з трудового навчання, виставка авторських робіт учнів початкової школи «Чарівний світ навколо нас» та виставка робіт учнів 2-5 класів «Творимо затишок і красу», де презентувалися подушки, декоративні віночки, підставки під горнятка, виготовлені у різних техніках.
Учні 5-х класів гімназії відвідали машинний цех Луцького національного технічного університету. Під час екскурсії гімназистам продемонстрували алгоритм роботи станків з числовим програмним управлінням та особливості обслуговування апаратури. Гімназисти 1-В класу здійснили запуск радіокерованих автомобілів.
Відбулася екскурсія учнів 4-А класу у Волинський краєзнавчий музей на виставку «Колорит волинського рушника».
Учні 1-Б класу здійснили екскурсію у вище професійне училище будівництва і архітектури. Заслужений майстер народної творчості України Володимир Федорович Кусик провів для відвідувачів майстер-клас з гончарства.
16 жовтня відбувся урок-квест у 2-Б класі, під час якого учні ознайомилися з колекцією Народного етнографічного музею «Світлиця», розвитком ремесел та промислів на Волині, давнім вбранням українців, символікою української вишивки та її призначенням.
Тиждень, підготовлений учнями та вчителями трудового навчання, був насиченим і цікавим.






ці в житті людини

ГРА - КОНКУРС ЮНИХ КУЛІНАРІВ
«ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ БУТЕРБРОД»

Мета: узагальнити,систематизувати та поглибити знання учнів із теми «Культура харчування»; формувати навички  приготування кулінарних страв, позитивне ставлення до праці, зацікавлення у вивченні трудового навчання; стимулювати життєву активність школярів; формувати вміння працювати в команді; виховувати доброзичливість, естетичні смаки, пізнавальні можливості; розвивати творчу активність та ініціативність підростаючого покоління, увагу, пам'ять, спритність, логіку мислення, позитивні мотиви навчально-пізнавальної діяльності учнів, основи міжособистісного спілкування; спонукати учнів до відновлення народних традицій та їх збереження.
Умови конкурсу: дівчата 2- А та 2-Б класів заздалегідь формують команди по 5 учениць, підготовка до конкурсу розпочинається за тиждень до проведення заняття, перед початком гри готується аудиторія для заходу.

Сценарій конкурсу
         Надається слово ведучій конкурсу, яка усіх вітає, знайомить із присутніми в аудиторії.
         Ведуча оголошує конкурс «Привітання» та критерії оцінювання:1) назва; 2) привітання; 3) емблема
         Максимальна кількість балів ‑ 9.
Ведуча. Українська земля споконвіку славиться гостинністю свого народу. Господині вміли добре частувати гостей, розважати їх та були на всі руки майстрині. Українські страви користуються популярність не лише у нас в країні, але й далеко за її межами. В народі кажуть: «Добрий кухар вартий лікаря». Українська кухня має свої секрети , а що корисного для себе взяли дівчатка з уроків обслуговуючої праці покаже конкурс «Бліц - турнір» (кожна команда відповідає на 3 питання суперників на тему приготування бутербродів, правильна відповідь ‑ 1 бал).
Ведуча. Спасибі дівчатка. Думаю. що журі сподобалися ваші відповіді і вони їх належно оцінять.
         Журі оцінюють конкурси, оголошують результати.
         Ведуча оголошує наступний конкурс - домашнє завдання «Історія бутербродів». Дослідження оцінюється за критеріями: 1) розкриття теми, 2) використання термінології, 3) застосування наочності, 4) форма захисту.
         Максимальна кількість балів ‑ 8.
         Журі оцінюють конкурс, оголошують результати.
Ведуча. Конкурс капітанів нагадає усім присутнім, а особливо учасникам гри, про правила безпечної роботи в кулінарії (шляхом жеребкування капітани обирають завдання).
         Максимальна кількість балів ‑ 3.
         Після оцінювання конкурсу і підбиття результатів, журі оголошують загальну кількість балів та виставляють їх на табло.
Ведуча. Зараз оголошується найбільш очікуваний конкурс «Приготування бутербродів». В давнину бутерброди називали потапцями, і цей термін зустрічається ще й досі в кулінарних книгах. Бутерброди ‑ це повноцінна страва, яка містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі, що необхідні для організму людини. Харчова цінність потапців залежить від використаних продуктів.
         Учасники кожної команди за 20 хвилин із готових продуктів повинні створити свої «шедеври», журі оцінюють конкурс за такими критеріями як 1) дотримання ПТБ, санітарно-гігієнічних норм та організації робочого місця; 2) якість нарізання продуктів; 3) оформлення страви; 4) допустимість поєднання продуктів між собою.
         Максимальна кількість балів ‑ 8.
Ведуча. Поки команди виконують поставлене завдання, ми проведемо конкурс вболівальників.
         Вболівальникам кожної команди пропонується:
·       за 3 хв. написати прислів’я та приказки про працю, хліб;
·       письмово дати відповіді на загадки
1.     Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла. (Картопля).
2.     Без вікон, без дверей ‑ повна хата людей. (Огірок, кавун, гарбуз).
3.     Золотисте ситечко,
Покотилось в літечко,
Загляда в віконечко,
Наче справжнє сонечко. (Соняшник).
4.     Красна панна в шубу вбрана, стану розбирати ‑ мушу заплакати.
(Цибуля).
5.     Сидить дівчина в коморі, а коса її на дворі. (Морква).
6.     Червона, солодка, духмяна, росте низько, до землі близько.
(Полуниця).
7.     Сидить пані в червонім жупані, хто її вкусить ‑ той плакати мусить. (Цибуля).
8.     Червоний пан у яму впав. (Буряк).
9.     Білі зуби маю, та усі ховаю,
Довгі коси маю, та не заплітаю. (Кукурудза).
10.                      Красно-ясно в землю вросло. (Морква).
11.                      Сидить Галуха, стирчать вуха, а голови немає. (Цибуля).
12.                      Була дитиною ‑ не знала пелюшок,
А старою стала ‑ сто пелюшок мала.(Капуста).
13.                      Під землею вогонь горить, а зверху видно. (Морква).
14.                      Сімсот поросят на одному кілку висять. (Квасоля).
15.                      Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках. (Капуста).
         Максимальна кількість балів за більше знання приказок та прислів’я ‑ 2, за кожну правильну відгадку ‑ 1.
Ведуча. Поки журі оцінюють конкурси та підраховують результати, оголошую для всіх учасників, вболівальників та гостей тест «Твій ритм життя, або як ти їси?»
Тест
«Твій ритм життя, або як ти їси?»
Якщо ти їси:
·       під час читання — можна припустити, що ти надто раціональна і нерідко робиш кілька справ відразу;
·       на ходу — вічно поспішаєш, тому що недисциплінована і погано плануєш час;
·       швидко — віддаєш перевагу прискореному ритмові життя, прагнеш негайно покінчити з усіма справами, щоб почати нові;
·       повільно — вважаєш, що задоволення можна і треба одержувати і від маленьких радощів;
·       у певний час — педантична, дисциплінована, звикла
         Журі оголошують результати останніх 2 конкурсів та загальну кількість балів і виставляють їх на табло.
Ведуча. Нашим господиням залишилося представити та захисти свої страви, тому оголошується конкурс «Його величність Бутерброд».
Дівчатка презентують потапці, які приготували; журі, гості та вболівальники дегустують страви та оцінюють їх смакові властивості.
         Критерії оцінювання: 1) назва бутербродів, 2) представлення страви, 3) оригінальність оформлення, 4) дегустація.
         Максимальна кількість балів ‑ 8.
         Після підбиття підсумків журі оголошує результати останньої гри та загальну кількість балів, визначає команди - переможці у номінаціях «Найкращий бутерброд» та «Найкращі дослідники бутербродів», нагороджує солодкими призами.
         Ведуча дякує командам за участь у грі, вболівальникам і гостям ‑ за підтримку, закінчує конкурс юних кулінарів словами І.П. Котляревського з славнозвісної «Енеїди»:
Тут їли рознії потрави,
І все з полив'яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підлевою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
І з маком медовий шулик.
та оголошує гру закінченою.













Немає коментарів:

Дописати коментар