4/06/2020

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ (6 кл.)

ТОП-5 порад для смачних і корисних салатів




КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ САЛАТІВ
     Ні для кого не секрет, що різні салати готують на кожній кухні практично кожен день. Це може бути частиною святкового столу або ж частиною повсякденної їжі. Адже його так легко приготувати! Нарізати будь-які овочі і додати смачну заправку – це і є універсальний рецепт салату на кожен день. Але, як і в будь-якій страві, процес приготування навіть самого простого і нехитрого салату теж має свої секрети, тонкощі і особливості.
   Експериментуючи з продуктами, рецептами і технологією їх приготування – ви можете отримати зовсім інший і незабутній легкий смак салату і вам захочеться приготувати його знову і знову на своїй кухні.

ЯК ГОТУВАЛИ САЛАТИ В СТАРОДАВНІ ЧАСИ
     Ця страва має дуже цікаву історію. У перекладі з італійської мови “салат” – це холодна страва з різних продуктів, яку заправляють соусом. Але сьогодні ми можемо готувати за рецептом будь-які салати навіть і без соусу (ви можете додати просто оливкової або соняшникової олії) або готувати з попередньо термічно оброблених продуктів і подавати такий салат до столу в теплому вигляді. Їх, ясна річ, називають теплими, а ще вони зазвичай більш ситні та корисні, ніж холодні.
   Безумовно, це не нове блюдо, різні салати готують вже кілька століть. Ось наприклад, для королівського столу в Європі кілька століть тому готували спеціальні і дуже оригінальні й незвичайні салати – з квітів. Уявляєте цю красу? В якості інгредієнтів використовували пелюстки троянд, фіалок або маргариток. Ви сьогодні можете дозволити собі по-справжньому королівську їжу – пелюстки деяких квітів можна додати навіть до свого домашнього рецепт салату прямо зараз. Це шалено красиво і смачно. Якщо ж ви не хочете екзотики, то спробуйте більш прості рецепти, які будуть не менш смачними і цікавими, ніж страва для короля. Заманливо, правда?

ЯКІ БУВАЮТЬ САЛАТИ І ЯК ЇХ ГОТУВАТИ
   Звичайно ж, вдома нам хочеться готувати максимально швидко, корисно і смачно. І як наслідок, практично всі рецепти наших салатів одноманітні та досить нудні, адже ми часто забуваємо про соуси та заправки. Але це так неправильно. Адже навіть з простих, доступних і навіть банальних продуктів можна приготувати смачний і ситний салат, який сподобатися і вам, і вашій родині і навіть дітям.
   Якщо ви хочете щось змінити в своїй домашній їжі, то спробуйте з малого – поріжте по-іншому овочі, більш крупно або соломкою замість звичних прямокутників, приготуйте інший соус до вашого салату, придумайте незвичну і оригінальну подачу до столу. Адже якщо ви будете додавати виключно майонез, то ви ніколи не отримаєте інший смак, а вже тим більше не зробите їжу більш здоровою й корисною.

ОСНОВНІ ВИДИ САЛАТІВ:
  •         овочеві 
  •         фруктові 
  •         м'ясні 
  •         рибні 
     Це самі основні види, з їх назви зрозуміло, якими будуть головні інгредієнти. Овочеві салати за рецептом готуються з різних овочів, які заправляються соусами і різними оліями. Але не обмежуйте себе тільки помідорами і огірками, додайте гарбуз або фенхель. Фруктові салати за рецептом готують, звісно, з фруктів. Відмінною заправкою до такої страви буде сік, натуральний йогурт, кефір.
    Як ви вже здогадалися, м'ясні салати за рецептом готують з овочів (можливо, фруктів) і додають туди варене, запечене або смажене м'ясо. Зазвичай – це курка, індичка або ж свинина. В рецепт рибного салату зазвичай додають рибні консерви, наприклад, сардини, горбуші. Також можна додати і рибу нежирних сортів (найчастіше, лосось) і морепродукти. Ще в салат також можна додати омари, кальмари, креветки або анчоуси.
    Але це не повинно вас обмежувати. Ви можете поєднувати фрукти та овочі, м'ясо та овочі. Наприклад, в сезонний рецепт салату з гарбузом можна додати хурму або грушу. А свинина здорово поєднується з яблуками, а полуниця з фенхелем. Не забувайте і про сири та горіхи, вони додадуть дуже незвичайну нотку вашим рецептом. Це можуть бути і тверді, і м'які сири.

ЯК ПРИГОТУВАТИ САЛАТ
     Не дивлячись на простоту цієї страви, вам все ж варто знати кілька секретів її приготування, щоб не зіпсувати смак свіжого, смачного і легкого салата.Также потрібно розуміти, які інгредієнти будуть добре поєднуватися, а які можуть викликати неприємні смакові відчуття. М'ясо з рибою, наприклад, краще не поєднувати в одній тарілці.
Основні правила при приготуванні свіжого салату:
  • додайте сіль перед подачею, а не за кілька годин. Особливо, це стосується овочів, адже вони в такому випадку віддадуть сік і на тарілці буде багато рідини. 
  • якщо ви використовуєте свіжу зелень або пишні листя зеленого салату – добре їх промийте від бруду і добре просушіть паперовими рушниками. Адже крапельки води будуть заважати соусу просочити всі інгредієнти і зроблять блюдо “водянистим”; 
  • ніколи не заправляйте салати жирним покупним майонезом. По-перше, це шалено шкідливо, а по-друге, зовсім несмачно. Використовуйте оливкову олію, готуйте самостійно соуси або приготуйте домашній майонез. Він буде набагато корисніше. 
СОУСИ: ЧИМ ЗАПРАВИТИ САЛАТ
    Заправка або соус – це те, без чого важко собі уявити абсолютно будь-який рецепт салату. Адже це половина смаку! Навіть найпростіші овочі або фрукти можна зробити смачніше, якщо знати, чим заправити. Забудьте про банальні майонези або сметану! Цим нікого не здивувати, та ще до того ж і шкідливо.

ПОПУЛЯРНІ ЗАПРАВКИ ДЛЯ САЛАТІВ: 
  • змішайте 2 столові ложки червоного винного оцту, 2 чайні ложки гірчиці, 70 мл оливкової олії, сіль та чорний перець. 
  • змішайте 2 столові ложки бальзамічного оцту, одну лимонного соку, 2 чайні діжонськой гірчиці і сіль з перцем за смаком. Додайте оливкову олію.

Немає коментарів:

Дописати коментар