Бутерброди, їх види. Особливості приготування бутербродів
Бутерброд (від нім. бутер – масло, брід – хліб) – смачна холодна закуска швидкого приготування, харчова цінність якої залежить від використовуваних продуктів. У сучасній кулінарії бутерброди широко поширені, так як швидкі в приготуванні, вносять різноманітність у меню, можна подавати як самостійну страву, як закуску перед обідом або вечерею, до перших страв, чаю або кави, у вигляді закуски до холодного столу, брати із собою на пікніки, в походи і т. д.
- видом продукту: рибні, м’ясні, молочні (сири і сирна маса), солодкі, овочеві, фруктові;
- температурою подавання: холодні, підсмажені (тости), гарячі (запечені);
- кількістю використовуваного сировини: прості (використовують один вид продукту); складні (використовують кілька видів продуктів);
- формою і способом приготування: відкриті, закриті (сандвічі), закусочні;
- смаком: солоні, солодкі, гострі.
Велику популярність у всьому світі завоювали гарячі сандвічі, гамбургери, чізбургери, хот-доги: це поєднання смаженого м'ясного біфштекса або сосисок з розрізаними на дві частини круглими булочками з кунжутом або довгастими для сосисок.
Бутерброди найчастіше готують на пшеничному або житньому хлібі. Хліб повинен бути не дуже м'яким, щоб його можна було легко нарізати, і не зовсім черствим. Іноді в якості основи використовують хлібці, грінки, сухе печиво, випечені вироби з листкового тіста або булочки спеціальної випічки (дорожні бутерброди). Продукти підбирають так, щоб вони поєднувалися за смаком і кольором. Прикрашають бутерброди тими продуктами, які входять до їх складу, а також вершковим маслом або майонезом, зеленню, овочами і фруктами.
Вимоги до якості бутербродів
- Усі продукти для приготування бутербродів потрібно нарізати не раніше, ніж за 20–30 хв до подавання на стіл.
- Хліб слід нарізати рівномірно завтовшки (для відкритих бутербродів — приблизно 1–1,5 см, для закритих — 0,5 см).
- Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
- Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.
- Готові бутерброди повинні бути якісно приготованими й оформленими.
Бутербродні вироби не підлягають тривалому зберіганню, тому їх готують безпосередньо перед подачею. Бутерброди подають на закусочних тарілках, таці, у вазах-плато, які спочатку покривають серветкою, бутерброди розкладають в один шар. До загального блюда для бутербродів подають лопатку. Канапе перед подачею скріплюють шпажкою, за допомогою якої беруть бутерброд. До гарячих і великих за розміром бутербродів подають виделку і ніж.
😍
ВідповістиВидалити