Сторінки

БАНК ІДЕЙ ДЛЯ ТВОРЧИХ ПРОЄКТІВ (ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛА )

МАЙСТЕР-КЛАС (інтернет-джерела )

ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА САМООБСЛУГОВУВАННЯ

4/07/2020

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ (5 кл.)

Бутерброди, їх види. Особливості приготування бутербродів


Бутерброд (від нім. бутер – масло, брід – хліб) – смачна холодна закуска швидкого приготування, харчова цінність якої залежить від використовуваних продуктів. У сучасній кулінарії бутерброди широко поширені, так як швидкі в приготуванні, вносять різноманітність у меню, можна подавати як самостійну страву, як закуску перед обідом або вечерею, до перших страв, чаю або кави, у вигляді закуски до холодного столу, брати із собою на пікніки, в походи і т. д.

Бутерброди класифікують за:
  • видом продукту: рибні, м’ясні, молочні (сири і сирна маса), солодкі, овочеві, фруктові;
  • температурою подавання: холодні, підсмажені (тости), гарячі (запечені);
  • кількістю використовуваного сировини: прості (використовують один вид продукту); складні (використовують кілька видів продуктів);
  • формою і способом приготування: відкриті, закриті (сандвічі), закусочні;
  • смаком: солоні, солодкі, гострі.
Велику популярність у всьому світі завоювали гарячі сандвічі, гамбургери, чізбургери, хот-доги: це поєднання смаженого м'ясного  біфштекса або сосисок з розрізаними на дві частини круглими булочками з кунжутом або довгастими для сосисок.

Бутерброди  найчастіше готують на пшеничному або житньому хлібі. Хліб повинен бути не дуже м'яким, щоб його можна було легко нарізати, і не зовсім черствим. Іноді в якості основи використовують хлібці, грінки, сухе печиво, випечені вироби з листкового тіста або булочки спеціальної випічки (дорожні бутерброди). Продукти підбирають так, щоб вони поєднувалися за смаком і кольором. Прикрашають бутерброди тими продуктами, які входять до їх складу, а також вершковим маслом або майонезом, зеленню, овочами і фруктами.

Вимоги до якості бутербродів
  • Усі продукти для приготування бутербродів потрібно нарізати не раніше, ніж за 20–30 хв до подавання на стіл.
  • Хліб слід нарізати рівномірно завтовшки (для відкритих бутербродів — приблизно 1–1,5 см, для закритих — 0,5 см).
  • Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
  • Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.
  • Готові бутерброди повинні бути якісно приготованими й оформленими.
Бутербродні вироби не підлягають тривалому зберіганню, тому їх готують безпосередньо перед подачею. Бутерброди подають на закусочних тарілках, таці, у вазах-плато, які спочатку покривають серветкою, бутерброди розкладають в один шар. До загального блюда для бутербродів подають лопатку. Канапе перед подачею скріплюють шпажкою, за допомогою якої беруть бутерброд. До гарячих і великих за розміром бутербродів подають виделку і ніж.

1 коментар: